Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang
Sejak
akhir akhir ini, kami semua dah tak makan nasi lebih lebih lagi di
malam hari. Kalau dimasak 1 pot pun, tak habis dan akan terbuang begitu
sahaja. Sejak mengurangkan pengambilan nasi, berat badan saya lebih
stabil dan kadar gula di dalam darah juga sudah berada di tahap normal.
Jadi bila memasak lauk pauk yang dulunya dimakan dengan nasi terpaksalah
digantikan dengan makanan lain seperti roti gandum, pau atau roti jala.
Kalau ikutkan doktor pun, nasi bukan satu keperluan tapi lebih kepada
kebiasaan masyarakat kita di Malaysia. Ini adalah kerana sumber
kabohidrat yang diperlukan badan terdapat juga di dalam makanan lain
seperti daging. Jadi kalau ke mana mana open house, roti jala lah yang
akan saya cari sebagai alternatif.
Jom
tengok resepi jika ada yang mahu mencuba resepi roti jala yang sangat
lembut ini. Memang banyak resepi roti jala tapi setakat ini, kami masih
setia dengan resepi di bawah ini...
Roti Jala
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau
nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke
dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala
menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
Bila
dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk
open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut
seperti baru dimasak. Cubalah.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar